Καινοτόμο σύστημα μετατρέπει πλαστικά και αέρια σε καύσιμα μέσω της ηλιακής ενέργειας
Η αλόγιστη κατανάλωση πλαστικών επιβαρύνει όλο και περισσότερο το περιβάλλον με τρομερές επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Μια έρευνα με επικεφαλής τον καθηγητή Έργουιν Ράισνερ του Τμήματος Χημείας , οδήγησε στην δημιουργία ενός νέου συστήματος κυκλικής οικονομίας που λειτουργεί με τη χρήση της ηλιακής ενέργειας. Οι επιστήμονες που έκαναν την έρευνα προχώρησαν σε σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Synthesis» .
Πώς λειτουργεί ;
Ο αντιδραστήρας είναι σε θέση να μετατρέψει το διοξείδιο του άνθρακα σε αέριο σύνθεσης (syngas). Το syngas αποτελεί βασικό συστατικό για βιώσιμα υγρά καύσιμα. Παράλληλα τα πλαστικά μπουκάλια μετατρέπονται σε γλυκολικό οξύ που χρησιμοποιείται ευρέως στη βιομηχανία καλλυντικών. Επίσης το σύστημα μπορεί εύκολα να παράγει άλλα προϊόντα, αν αλλάξει το είδος του χρησιμοποιούμενου καταλύτη.
Τί προσφέρει;
Το σύστημα αυτό μπορεί να μετατρέψει δύο ξεχωριστά είδη αποβλήτων (πλαστικά και αέρια θερμοκηπίου) σε δύο διαφορετικά χημικά προϊόντα. Έτσι έχουμε ως αποτέλεσμα τη δημιουγία μιας ηλιοκίνητης τεχνολογίας που μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της πλαστικής ρύπανσης και ταυτοχρόνως των αερίων του θερμοκηπίου.
Ποια είναι τα κεντρικά θέματα της έρευνας;
Βασικοί πυλώνες της διεπιστημονικής και συνεργατικής προσέγγισης είναι η ανάπτυξη διαδικασιών για την ανακύκλωση απορριμμάτων πλαστικού και βιομάζας καθώς και η χρήση διοξειδίου του άνθρακα και νερού για την παραγωγή πράσινων καυσίμων και χημικών ουσιών για ένα βιώσιμο μέλλον.
Τελικός στόχος
Η μετατροπή των αποβλήτων σε κάτι χρήσιμο μέσω της ηλιακής ενέργειας συνιστά μείζονα στόχο της συγκεκριμένης επιστημονικής έρευνας. Σε δήλωση του ο δρ Ραισνερ είπε πως « η ανάπτυξη μιας κυκλικής οικονομίας όπου κάνουμε χρήσιμα πράγματα από απόβλητα, αντί να τα πετάμε σε μια χωματερή, είναι ζωτική, αν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά την κλιματική κρίση και να προστατεύσουμε τον φυσικό κόσμο. Και η τροφοδότηση τέτοιων λύσεων από τον Ήλιο σημαίνει ότι το κάνουμε καθαρά και βιώσιμα» .
Απάντηση