Εγχειρίδιο για σωστή ανακύκλωση
Το περσινό καλοκαίρι χαρακτηρίζεται για τα ανάμεικτa συναισθήματα που μας δημιούργησε και κάπως έτσι θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη μας. Από τη μία η ‘’ξεγνοιασιά’’ μετά το εξάμηνο lockdown κι απ’ την άλλη οι αμέτρητες πυρκαγιές σε περιοχές ανά την Ελλάδα. Θα μας μάθει όμως κάτι αυτή η περιπέτεια; Πολλοί ευαισθητοποιήθηκαν και ξεκίνησαν την προστασία του περιβάλλοντος από την πιο άμεση λύση : την ανακύκλωση.
Πώς όμως πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση ώστε τα απορρίμματά μας να μην καταλήγουν στις χωματερές σκουπιδιών; Ο διαχωρισμός των ειδών & το πλύσιμό τους πριν τη συλλογή τους με κατεύθυνση τους μπλε κάδους είναι κάτι ευρέως γνωστό. Δυστυχώς όμως δεν αρκεί, με αποτέλεσμα σε έναν τεράστιο αριθμό απορριμμάτων να μην μπορεί να πραγματοποιηθεί ανακύκλωση.
Τα βασικότερα λάθη που κάνουμε συχνά όταν ανακυκλώνουμε είναι :
Λερωμένα χάρτινα κουτιά & συσκευασίες έτοιμου φαγητού : Ναι, καλά ακούσατε! Ενώ εμείς όλο χαρά και υπερηφάνεια με σιγουριά λέμε ‘’Μην τα πετάτε αυτά, θα πάνε στην ανακύκλωση’’ την ίδια στιγμή πετώντας τα στον μπλε κάδο είναι σα να τα βάζουμε απ’ ευθείας στις χωματερές. Μπορεί να είναι χάρτινα και πλαστικά αλλά δεν ανακυκλώνονται καθώς είναι γεμάτα λίπη και υπολείμματα τροφών.
Λερωμένο ή βρεγμένο χαρτί: Έστω πως μέχρι τώρα με την ελλιπή ενημέρωση τα σκουπίδια που δεν ανακυκλώνονται βρίσκονται στον λάθος κάδο. Τί γίνεται όμως όταν ένα λάθος μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα σε όλα τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα απορρίμματα; Λερωμένες χαρτοπετσέτες ή κομμάτια λαδωμένου χαρτιού όχι μόνο δεν ανακυκλώνονται, αλλά αχρηστεύουν και τα υπόλοιπα ανακυκλώσιμα υλικά. Επίσης, χαρτί που έχει βραχεί ακόμη και αν στεγνώσει δεν ανακυκλώνεται. Ακατάλληλα είναι επίσης το χαρτί κουζίνας και το χαρτί υγείας ακόμη και αν είναι καθαρά.
Σπασμένα γυάλινα αντικείμενα : Μπουκάλια και γυάλινες συσκευασίες ανακυκλώνονται. Αλλά όχι και τα σπασμένα γυαλιά. Και αυτό γιατί τη διαλογή των υλικών την κάνουν εργαζόμενοι με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.
Σκισμένα κομμάτια χαρτί : ‘’Μα χαρτιά είναι σίγουρα ανακυκλώνονται!’’. Κι όμως! Για να ανακυκλωθεί κάποιο χαρτί πρέπει να έχει μέγεθος τουλάχιστον Α4. Αυτό σημαίνει ότι σχισμένες σελίδες, εισιτήρια και άλλα χαρτάκια δεν πρέπει να ρίχνονται στους μπλε κάδους. Να μην ξεχνάμε όμως πως ακόμα και σε ολόκληρες σελίδες Α4 είναι σημαντικό να μειώνουμε τον όγκο των σκουπιδιών γι’ αυτό και πρέπει να τα τσαλακώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο.
Πλαστικά μαχαιροπίρουνα και καλαμάκια : Παρότι πλαστικά, τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται. Η λύση βρίσκεται αποκλειστικά στη μη χρήση αυτών και στην αντικατάσταση τους με πολλαπλών χρήσεων υλικά.
Πλαστικά ογκώδη αντικείμενα : Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο, κάδοι και έπιπλα. Γενικότερα στους κάδους απαγορεύεται να πετάμε ογκώδη αντικείμενα (π.χ. έπιπλα) . Τα απορριμματοφόρα του δήμου που καθημερινά πραγματοποιούν τη συγκομιδή των απορριμμάτων ΔΕΝ παίρνουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα. Ειδικότερα , οι μπλε κάδοι ανακύκλωσης δεν είναι κατάλληλοι για πλαστικά έπιπλα, παρά μόνο για υλικά συσκευασίας. Τα ογκώδη πλαστικά αντικείμενα, τα οποία συχνά περιέχουν και άλλα υλικά, πρέπει να κατευθύνονται στα κέντρα συγκέντρωσης ογκωδών αντικειμένων. Σχεδόν όλοι οι δήμοι διαθέτουν τέτοια κέντρα, μάλιστα κάποιοι παραλαμβάνουν με δικά τους οχήματα τέτοια απορρίμματα από το σπίτι μας με ένα τηλεφώνημα.
Καπάκια από πλαστικά μπουκάλια : Αποτελεί ένα πολύ συχνό προϊόν που ακόμα καταναλώνουμε. Ενώ τα πλαστικά μπουκάλια είναι βασικό ανακυκλώσιμο υλικό, τα καπάκια τους ανακυκλώνονται με διαφορετικό τρόπο. Αφαιρούμε λοιπόν τα καπάκια και τα πετάμε ξεχωριστά στον μπλε κάδο. Πλέον , υπάρχουν πολλές εναλλακτικές με σκοπό την πλήρη αντικατάσταση τους από ειδικά μπουκάλια πολλαπλών χρήσεων . Το ίδιο ισχύει και με κάποια κουτιά χυμών. Υπάρχουν ορισμένα κουτιά χυμών που δεν ανακυκλώνονται, λόγω του συνδυασμού πλαστικού και χαρτονιού. Πριν το πετάξουμε στον μπλε κάδο, πρέπει να ελέγξουμε αν φέρει την ειδική σήμανση καταλληλόλητας για ανακύκλωση .
Είναι σημαντικό να αντικαθιστούμε πλήρως – μέρα με τη μέρα – τη χρήση περιττών ανακυκλώσιμων ή μη υλικών με αντικείμενα πολλαπλών χρήσεων. Έτσι μειώνουμε τον όγκο σκουπιδιών στις χωματερές, την παραγωγή περιττού πλαστικού και χαρτιού καθώς και το κόστος ανακύκλωσης τους.
Αφού μάθαμε τι πρέπει να προσέχουμε και ξεχωρίσαμε τους μύθους απ’ την πραγματικότητα, ας δούμε πως πρέπει να κάνουμε ανακύκλωση :
- Διαχωρίζουμε καθημερινά τα υλικά συσκευασίας από τα υπόλοιπα απορρίμματα.
- Αδειάζουμε εντελώς τις συσκευασίες από τα υπολείμματα και, αν χρειάζεται, τις ξεπλένουμε.
- Διπλώνουμε / συμπιέζουμε τα χαρτοκιβώτια.
- Δεν πετάμε στον κάδο τα υλικά συσκευασίας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
- Δεν πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης.
- Κλείνουμε τους κάδους, για να προστατεύσουμε τα ανακυκλώσιμα υλικά από τη βροχή.
Απάντηση