Ποια η θέση της βιώσιμης ανάπτυξης στη ζωή μας;
Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί μια στρατηγική ανάπτυξης που εστιάζει στις ανάγκες μιας σύγχρονης κοινωνίας, με γνώμονα τις ανάγκες του τώρα και σκοπό να χτιστεί ένα καλύτερο μέλλον.
Ας εξηγήσουμε λίγο περισσότερο τον όρο Βιώσιμη Ανάπτυξη :
Μέσω της συγκεκριμένης στρατηγικής στόχος είναι η κάλυψη των αναγκών των παρόντων γενεών, χωρίς να διακυβεύσει την ικανότητα των μελλοντικών γενεών να καλύψουν τις δικές τους ανάγκες.
Πως ακολουθείτε όμως η στρατηγική αυτή; Υπάρχει κάτι κοινό που μπορεί να ακολουθήσει κάθε εταιρεία ; Η απάντηση είναι όχι. Κάθε προϊόν, κάθε επιχείρηση, κάθε οργανισμός και συνολικά κάθε άτομο οφείλει να ακολουθήσει τακτικές σύμφωνα με τις ιδιαιτερότητες τους. Μελέτη, παρατήρηση, ενημέρωση και εξέλιξη είναι μερικές έννοιες που βοηθούν στην επιλογή των καλύτερων δυνατών τακτικών.
Επιπλέον, είναι σημαντικό – πριν την αναζήτηση των βημάτων που οφείλει κάθε επιχείρηση να ακολουθήσει- να οριστεί σε ποιους τομείς πρέπει να γίνουν διάφορες ενέργειες. Ειδικότερα οι δράσεις πρέπει να έχουν ως πρωταρχικούς στόχους τους τομείς : Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα & Οικονομική Βιωσιμότητα .
Περιβαλλοντική Βιωσιμότητα :
Η περιβαλλοντική βιωσιμότητα στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής χωρίς να ασκεί περιττή πίεση στα υποστηρικτικά οικοσυστήματα της Γης. Ως άτομα, μπορούμε να κάνουμε μικρά αλλά αποτελεσματικά βήματα προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο ζωής. Η χρήση λιγότερου νερού και η στροφή σε επαναχρησιμοποιήσιμα προϊόντα για να μειώσουμε την εξάρτησή μας από πλαστικά μιας χρήσης, είναι μερικά από αυτά. Επιπροσθέτως, η επιλογή εναλλακτικών τρόπων ενέργειας ή αντικατάσταση των υφιστάμενων μονάδων με νέες οικολογικές μονάδες με χαμηλή κατανάλωση ενέργειας πχ ηλιακός θερμοσίφωνας, φωτοβολταϊκά, αντλία θερμότητας κ.ά.. Ο γενικός στόχος της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας είναι να εξομαλύνει τα πράγματα και να διασφαλίσει ένα πράσινο αύριο. Παράλληλα παρέχει τεράστια οφέλη για την υγεία όλων των ειδών. Μειώνει το παγκόσμιο αποτύπωμα άνθρακα και μειώνει την εξάρτησή μας από ορυκτά καύσιμα και άλλες επιβλαβείς ενεργειακές πρακτικές.
Οικονομική Βιωσιμότητα :
Οι αποφάσεις και οι ενέργειες που έχουν οικονομικές επιπτώσεις πρέπει να γίνονται με άξονα την οικονομική ανάπτυξη & την οικονομική βιωσιμότητα. Σε αυτόν τον πυλώνα αναφέροντα όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ (π.χ. Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα, Εξοικονομώ κατ’ οίκον , Κινούμαι Ηλεκτρικά κλπ.) όπως επίσης οικονομικές επιδοτήσεις και χορηγίες για τη στήριξη του περιβάλλοντος. π.χ. : δεντροφύτευση.
Σταδιακά εξελισσόμαστε ως άτομα, ως κοινωνίες, ως επιχειρήσεις. Νέοι όροι ‘’μπαίνουν’’ καθημερινά στη ζωή μας. Η καθημερινή μας ενημέρωση για νέες eco friendly εναλλακτικές, καθώς και η εξέλιξη μας ως κοινωνία έχουν ως προσανατολισμό τη διαμόρφωση της καθημερινής μας δράσης με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος.
Απάντηση