Κλιματική αλλαγή : πώς επηρεαζόμαστε;
Η αλλαγή του τοπίου τα τελευταία χρόνια σε όλες τις χώρες παγκοσμίως έχει φέρει στο προσκήνιο τη συζήτηση για την κλιματική αλλαγή & τα μέτρα που πρέπει να παρθούν ώστε να επιβραδύνουμε – περιορίσουμε την έκταση του προβλήματος. Τα βασικά ερωτήματα πώς επηρεαζόμαστε , πώς πρέπει να δράσουμε & πόσο άμεσα έχουν προκαλέσει πολλές φορές διχασμούς και διαμάχες.
Αρχικά , παρατηρώντας τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια ερχόμαστε πολύ συχνά αντιμέτωποι με ακραίες θερμοκρασίες , παγωνιά, καύσωνες, ισχυρούς ανέμους & πλημμύρες. Σύμφωνα με τους επιστήμονες η θερμοκρασία στην Ευρώπη θα συνεχίσει να ανεβαίνει με ρυθμό που θα ξεπερνά τον αντίστοιχο της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Παράλληλα στη χώρα μας τα διαθέσιμα στοιχεία δείχνουν διπλασιασμό έως και τριπλασιασμό των λεγόμενων θερμών ημερών, αναφέρει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο φυσικός-μετεωρολόγος, ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης, Θοδωρής Γιάνναρος.
Επομένως, τα προαναφερθέντα αποτελούν αποτέλεσμα της κακομεταχείρισης του περιβάλλοντος , της έλλειψης πρόληψης & προστασίας των δασικών εκτάσεων & της ευαισθητοποίησης όσον αφορά τη διαφύλαξη της χλωρίδας & της πανίδα. Επιπλέον , σε συνδυασμό με τα παραπάνω τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση των πυρκαγιών σε χώρες της Ε.Ε. όπως η Ελλάδα, η Ισπανία , η Γαλλία & η Πορτογαλία & τη διάρκεια τους σε χρόνο.
Κατά συνέπεια , προκύπτει πως η βασική αρχή όλων είναι πως όλοι παγκοσμίως πρέπει να ενεργοποιήσουμε τα αντανακλαστικά μας. Αποδεχόμενοι πως ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω οι αλλαγές πρέπει να είναι άμεσες. Δυστυχώς η έκταση του προβλήματος είναι αρκετά μεγάλη γι αυτό τα μέτρα σε παγκόσμιο επίπεδο πρέπει να είναι δραστικά και άμεσα.
Συμπληρωματικά, το κάθε κράτος έχει την ευθύνη να ενημερώσει τους πολίτες & να λάβει μέτρα ώστε να μειωθούν οι εκπομπές ρύπων και κυρίως να υπάρξει ευαισθητοποίηση, προστασία & πρόληψη για όλες τις δασικές εκτάσεις. Ακόμα και σταματώντας κάθε ανθρώπινη δράση το περιβάλλον δεν θα φτάσει όπως πριν 20 χρόνια. Ξεκινώντας όμως από τώρα μπορούμε να εμποδίσουμε την γεωμετρική πρόοδο με την οποία το επιβαρύνουμε.
Εν κατακλείδι, η ενημέρωση μας, η εκπαίδευση των νέων & η ένταξη ενναλακτικών μορφών ενέργειας στην καθημερινότητα μας, η χρήση των ηλεκτρικών συσκευών με ‘’πράσινο’’ τρόπο , η ανακύκλωση & γενικότερα η μείωση του όγκου των απορριμμάτων μας είναι μόνο κάποια πρώτα βήματα που αποτελούν λιθαράκι στον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής. Η αντίδραση μας πρέπει να είναι άμεση .
Απάντηση